Wanneer kies je voor PowerPoint?

businessman-pointing-at-a-board_23-2147505102Presenteren is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Veel sprekers vinden het fijn om ondersteuning te hebben van beeld. De meeste gebruiken daarvoor PowerPoint. Je kunt ook kiezen voor Prezi. Prezi is een online programma die aan populariteit wint.Maar welk programma is nu het meest geschikt voor jouw presentatie?

Hieronder een paar voorbeelden waarvoor PowerPoint geschikt is. Wil je weten of je jouw presentatie beter in Prezi kunt zetten? Bekijk dan mijn blog over Prezi.

Pecha Kucha

Pecha Kucha is een presentatietechniek waarbij je in ongeveer 6 minuten je verhaal vertelt. Met maximaal 20 sliders die je niet langer dan 20 seconde mag tonen aan je publiek. Met deze presentatietechniek verplicht je jezelf om bij de kern te blijven. Wat wil jij dat je publiek onthoudt? Probeer dit in 20 woorden te bedenken en zoek bij elk woord een afbeelding. Voor deze presentatietechniek is PowerPoint zeer geschikt.

 

Tip: Lees hoe je een Pecha Kucha maakt

 

Mening peilen van je publiek

Als je je publiek wilt betrekken bij je verhaal kun je een directe vraag stellen. Als je ook wilt peilen hoe de verdeling is in de zaal dan kun je Shakespeak gebruiken. Shakespeak is een PowerPoint-plugin waarmee je tijdens de presentatie je publiek kunt laten reageren op een vraag. Je maakt in PowerPoint een dia met een vraag en je publiek kan met hun mobiel antwoord geven. De resultaten zijn direct zichtbaar in je presentatie. Voor groepen tot 20 luisteraars is de plugin gratis.

 

Tip: Download gratis de software van Shakespeak

 

Duidelijk en boeiend presenteren

Het is heel moeilijk om een boeiende presentatie te maken van bijvoorbeeld grafieken en resultaten. Voor veel mensen is dit saaie stof. Maar voor het presenteren van grafieken is PowerPoint wel een geschikte tool. Het is aan de spreker en de wijze waarop de cijfers worden gepresenteerd of de presentatie ook aantrekkelijk genoeg is. Zet je slides niet vol met veel tekst. Wanneer er veel gelezen moet worden, dan haken luisteraars af.

Ik las op de website van PPT design: De doorvertelbaarheid van een presentatie is de sleutel tot succes! Wat blijft er hangen van je presentatie en wat wordt er doorgegeven? Dat gaat over inhoud, enthousiasme en kennis van de spreker én de techniek.

 

Tip: Laat direct de hele dia zien. Onderzoek heeft uitgewezen dat je beter de dia direct helemaal in beeld kunt laten zien, in plaats van elke keer een stukje of een regel tekst.

 

Een aantal gemakkelijke functies in PowerPoint

 1. Als je de aandacht van de presentatie naar de presentator wilt brengen dan kun je de presentatie op zwart zetten. Dit doe je heel eenvoudig door op de b (van black) te drukken bij een Engelse versie of op de z (van zwart) bij een Nederlandse versie.
 2. Wil je de afbeelding in je sheet vergroten of verkleinen? Houdt de shifttoets ingedrukt bij het aanpassen van het formaat om de juiste verhoudingen te houden.
 3. Als je een vraag krijgt over een bepaalde slide, kun je deze eenvoudig erbij pakken door op de nr. van de slide te drukken en dan op enter.
 4. Wil je naar het eerste scherm dan druk je op Home.
 5. Wil je naar het laatste scherm dan druk je op End.
 6. Tijden je presentatie kun je met F1 alle sneltoetsen zien.

Bekijk hier een korte PowerPointPresentatie

[gview file="https://www.inique4u.nl/wp-content/uploads/Ik-ben-Ineke.pptx"]

 

 

Lees ook: Wanneer presenteer je met Prezi

 

 

Blog

Comments

 • Jan ,

  Je voorbeeld presentatie kan ik niet openen.

 • Commentaren voor deze post zijn gesloten.

  Leave a Comment

  Previous reading
  Kennis is kracht – Beurs KIK!
  Next reading
  Wanneer kies je voor Prezi
  ×

  Powered by WhatsApp Chat

  ×