Moeten we Secretaressedag afschaffen?

Moet ik als Officemanager blij zijn met de bos bloemen of waardebon die ik misschien als plichtsgevoel krijg? Of is dat presentje meer een zoethoudertje om mij de rest van het jaar rustig te houden?

Ik vraag me af, waarom is er geen Juristendag, Accountmanagerdag, Beleidsmedewerkerdag of Copywriterdag bestaat. Maar wel een Secretaressedag?

Ik ga op onderzoek uit om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen.

 

Overgewaaid vanuit de VS

Secretaressedag blijkt een fenomeen te zijn dat in 1989 is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Management Support introduceerde Secretaressedag in Nederland met de bedoeling om een schouderklopje te geven aan de hardwerkende, vaak ondergewaardeerde maar toch onmisbare 'spin in het web'.

Langzaam maar zeker werd het boeket op de derde donderdag van april ook in Nederland een vaste gewoonte.

 

Nieuwe initiatieven

Een mooi initiatief van Management Support. Natuurlijk vind ik het leuk dat de secretaresse aandacht krijgt. Management Support gaat ook mee met de tijd en ondersteunt nieuwe initiatieven om waardering te geven aan ‘mijn’ vak. Zoals bijvoorbeeld de uitreiking voor VA van het jaar door Moneypenny. Ik ben er trots op dat ik die titel mag dragen.

Het vak ontwikkelt zich, en dat wordt Management Support goed opgepikt.

 

Secretaressedag overbodig?

Een VOM, VA, secretaresse of management assistent is anno 2015 een volwaardig en onmisbaar functionaris.

Is daarom dat extraatje op Secretaressedag overbodig? Of is het dankzij die volwaardigheid van de functie juist leuk om Secretaressedag te omarmen?

Uit een enquête van Management Support blijkt dat de meeste vrouwen en mannen in een ondersteunende functie een waardering in de vorm van een cadeautje of extraatje (bonus!) op prijs stellen. Maar liever niet als verplicht nummer. Het krijgen van een persoonlijke attentie op een onverwacht moment wordt wel gewaardeerd.

Daar hoef je geen secretaresse voor te zijn toch?

 

Secretaressedag maar afschaffen dan?

Moeten we Secretaressedag dan maar afschaffen?

Wat ga ik doen? Negeren of ga ik juist aandacht aan Secretaressedag geven? Ik ben immers trots op wat ik doe! Maar hoe geef ik aandacht aan Secretaressedag? Wat geef ik mezelf als zelfstandig Virtueel Office Manager (VOM)?

Daar heb ik over nagedacht. Ik deel graag een aantal suggesties met je.

 

De tips van Inique4U?

  • Geef jezelf op deze dag een cursus of workshop cadeau. Het mooiste cadeau voor jezelf en je opdrachtgevers is jezelf blijven ontwikkelen.
  • Gebruik Secretaressedag, de dag van aandacht, om met je opdrachtgever aan tafel te gaan zitten om door te spreken wat je graag wilt verbeteren.
  • Geef eens een presentje aan je opdrachtgevers, zij hebben vertrouwen in jou.
  • Sluit je aan bij een netwerk waar je beroeps gerelateerde kennis deelt. Of bij een platform van gelijk gestemde. Bijvoorbeeld nvdsecretaresse.nl
  • Geef extra aandacht op social media. Het is altijd goed om de positie en het belang van de secretaresse/ondersteuner te onderstrepen.
  • Blijf je beste beentje voortzetten en blijf je vernieuwen, dan mag je nog lang genieten van dit mooie vak!

 

Wat ga jij doen?

Ik heb me ingeschreven voor een nieuwe cursus, ik zet social media in om te laten weten dat het Secretaressedag is en ik laat mijn opdrachtgevers weten dat ik blij met hen ben. En natuurlijk blijf ik mijn best doen om het maximale uit iedere opdracht te halen.

Wat ga jij doen? Ik ben benieuwd naar jouw mening of idee. Vertel het me in een reactie onder dit blog.

 

 

 

 

Blog
Previous reading
Kennis is kracht – Beurs KIK!
Next reading
Ga de uitdaging van veranderingen aan
×

Powered by WhatsApp Chat

×