Hoe zorg je voor meer mogelijkheden in je bedrijf?

Als ondernemer vind ik het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen. Daarom volg elk jaar een training, soms op mijn vakgebied maar ook trainingen om mijzelf als ondernemer te ontwikkelen. Bij Leonie Bruning van BGE Business Training heb ik een jaartraject gevolgd waar we samen gewerkt hebben aan mijn profilering: virtueel office manager. Ik vind het erg leuk dat Leonie haar 5 tips voor een succesvol e-learning programma in dit blog wil delen.

 

Als zakelijke dienstverlener heb je veel te maken met mensen

Misschien ben je trainer of consultant of run je een adviesbureau.
Zit je regelmatig om de tafel bij je opdrachtgever of sta je live voor een groep enthousiaste mensen om ze te trainen.

Dat zijn fantastische ervaringen, want daar doe je het tenslotte voor.

Als trainer en consultant op het gebied van Microsoft Office, had ik dat ook. En toch knaagde het regelmatig, want ik kon mijn tijd maar één keer gebruiken. Daardoor zat er een limiet op wat ik de klant kon bieden.

 

Totdat ik een jaar of 12 geleden mijn face-2-face activiteiten ben gaan aanvullen met het online leveren van mijn diensten.

Dat deed ik (en doe ik nog steeds) in de vorm van Blended Learning: Ik ben mijn live training en consultancy diensten gaan aanvullen met e-learning. Door het opzetten van een Online Leeromgeving, een LMS (Learning Management System), kon ik mijn grenzen doorbreken en mijn dienstverlening naar de klant toe veel flexibeler en beter maken. Een win-win situatie dus.

Ik kom veel zakelijke dienstverleners tegen die dat ook zouden willen, maar geen idee hebben hoe ze daarmee kunnen starten.

 

Daarom geef ik je hierbij 5 tips voor een succesvol e-learning programma:

 

Tip 1: Kies het juiste e-learning systeem

Er zijn verschillende manieren om je e-learning content af te leveren aan de deelnemers. Enkele voorbeelden: een e-course, een membershipsite of een Learning Management System (LMS). Er zitten grote verschillen in prijs, maar ook in hoe gemakkelijk of lastig de pakketten te gebruiken zijn.

Vergelijk ze de verschillende platformen dus goed, zodat je de juiste keuze maakt.


Tip 2: Gebruik je bestaande content (lesmateriaal)

Als je eens goed bij jezelf kijkt, sta je er waarschijnlijk versteld van wat je al allemaal aan bruikbaar materiaal hebt liggen. Inventariseer dus wat je al hebt en ga daarop voortborduren.

Maar hou wel rekening met de volgende tip|!


Tip 3: Denk aan de Digitale Didactiek

E-learning is NIET: je bestaande materiaal in PDF-bestanden omzetten en online aanbieden. Dan is het leereffect minimaal en krijg je trainingen waar niemand gebruik van wil maken. Als je het goed doet, maak je juist trainingen die veel meer rendement opleveren en die de deelnemers graag volgen omdat het leuk is om te doen. Maak gebruik van video, audio, tekst, quizzen en andere vormen, zodat je alle leerstijlen aanspreekt.

Dat is het mooie van online leren: je kunt het heel interactief maken en flexibele leerpaden creëren op basis van de behoefte van individuele deelnemers.


Tip 4: Eerst verkopen!

Stel je voor: Je hebt een werkelijk fantastische online training gemaakt. Maar achteraf kun je hem niet verkopen. Wat een frustratie!

Een betere manier is om al tijdens de ontwikkeling van het programma te beginnen met marketing en verkoop. Zo weet je zeker dat je niet voor niets zit te werken.


Tip 5: Gebruik de online mogelijkheden

Online heb je meer mogelijkheden om cursisten interactief te laten werken. Je kunt ze b.v. op basis van een testuitslag een verdieping of herhaling van de stof aanbieden.

Samenvattend:

  1. Kies het juiste e-learning systeem
  2. Gebruik je bestaande lesmateriaal
  3. Denk aan de digitale didactiek
  4. Eerst verkopen dan maken
  5. Maak gebruik van de online mogelijkheden

Als je deze tips opvolgt, zul je veel meer succes krijgen met het ontwikkelen van je eigen online programma. En als je dat programma eenmaal klaar hebt, kun je het steeds weer opnieuw verkopen en zo een aanvullende inkomstenstroom genereren. Je bedrijfsactiviteiten worden minder afhankelijk van jouw persoonlijke tijd en dat geeft jou veel vrijheid.

 

leonie-witte-achtergrond100x100Over Leonie:

Leonie Bruning is oprichter en eigenaar van BGE Business Training.
Ze heeft ruime ervaring als trainer, coach, spreker en auteur.
Ze is sinds 1983 zelfstandig ondernemer.

Haar passie is: ondernemers leren om digitale hulpmiddelen in te zetten voor een betere bedrijfsvoering. Leonie legt methoden en technieken uit in heel eenvoudige, begrijpelijke taal en vertelt je niet alleen wát je moet doen, maar ook hóe je dat aanpakt (of uitbesteedt).

De nieuwste opleiding is: Creëer Winstgevende E-Learning Programma’swaarin kenniswerkers onder begeleiding een eigen online programma maken.

Blog
Previous reading
Hoe zorg je ervoor dat… je foto’s snel laden op je WordPress website
Next reading
Hoe zorg je ervoor dat…ik iedere dag opsta alsof ik iedere dag voor het eerst weer begin?
×

Powered by WhatsApp Chat

×