Hoe zorg je ervoor dat… je foto’s snel laden op je WordPress website

Sophie heb ik leren kennen tijdens een business training die wij beide volgden. Hoe mooi is het dat je soms mede-ondernemers tegenkomt waar je lijntje mee door blijft lopen, ook wanneer de training allang is afgelopen. Zo ook met Sophie. Een topper op het gebied van WordPress en ik ben blij dat ze haar kennis in dit gastblog wil delen!

Internet is een visueel medium daarom doet een foto op je website het altijd goed. Maar dan moet deze wel snel laden anders krijg je het tegengestelde effect en haken bezoekers af. Een foto moet dus niet te zwaar zijn.

Veel ondernemers staan hier niet bij stil merk ik vaak. Optimalisatie van je foto’s voor je WordPress website is veelal een onbekend gebied. Hier ga ik wat tips voor geven zodat dit een bekend gebied voor je gaat worden :).

De foto’s die je maakt met je (mobiele)camera hebben een formaat die op posters ook nog scherp zijn.

Dat is op het web helemaal niet nodig en geeft bovendien een hele lange laadtijd op je website waardoor je bezoekers allang zijn naar de volgende website zijn gegaan.

Wat moet er allemaal veranderd worden aan je foto?

 1. De afmeting van de foto
  Verklein je foto wat betreft de afmetingen naar maximaal ongeveer 1140px bij 1140px, deze is dan voor alle doeleinden op je website te gebruiken.
 2. De foto bestands grootte
  De foto veranderen van mb (megabyte) naar kb (kilobyte).
  Dit kan in bestandsformaat .jpg of .png wanneer je de transparantie wilt behouden, gif wordt vaker voor animaties en illustraties gebruikt. Dat verkleinen is natuurlijk afhankelijk waar je de foto voor gaat gebruiken een klein fotootje voor je blog zal al snel minder zwaar zijn dan een grote foto voor je slider.Afhankelijk van de gewenste kwaliteit houd ik zelf zo’n 200kb per foto maximaal aan. Soms iets meer als de kwaliteit anders erg slecht wordt.
 3. Foto’s voor de Apple, iPad en iPhone
  Deze hebben een ander scherm dan andere media devices. Hiervoor moeten de foto’s 2x à 3x zo groot zijn wil het scherp vertoond worden. Deze kan je maken en vervolgens het volgende script (laten) gebruiken http://imulus.github.io/retinajs
 4. Bestandsnaam van je foto
  Is een ander belangrijk item dit heeft niets met snelheid te maken maar omdat dit in één moeite door gaat neem ik het wel mee in dit verhaal.
  sophieVoor Google en andere zoekmachines is het belangrijk dat je foto een goede relevante bestandsnaam heeft.

Dit houdt in dat wat er op de foto staat in de naam ook terugkomt. Maak je gebruik van zoekwoorden op je website (bv WordPress seo plug-in van yoast) dan is het aan te raden dit ook zeker in de bestandsnaam toe te voegen.

Hoe kan je het voor elkaar krijgen dat je foto’s snel laden op je website

Daar zijn een aantal mogelijkheden voor:

 1. Zelf je foto’s bewerken
  1. Op je computer
  2. Onlineprogramma’s
 2. Een WordPress plug-in gebruiken
 3. Een specialist hiervoor inhuren

Zelf je foto’s bewerken

Op je computer kan dit bijvoorbeeld met Photoshop (een gratis tegenhanger is Gimp) en Faststone image resizer

Photoshop : Voor de degene die wel Photoshop hebben voor hun fotospecialisatie of hobby maar nog niet (goed)genoeg weten hoe je foto’s bewerkt voor je website heb ik hieronder een aantal aanwijzingen:

 1. Verklein je foto met de optie imagesize
 2. Verklein/comprimeer je foto met de handige Photoshop tool “opslaan voor het web”. Handig is dat de kwaliteit meteen in deze Photoshop tool te zien is

Faststone image resizer: Deze kan je op je computer installeren, je kan hem hier downloaden  Dit is een klein, gratis en makkelijk programmaatje om je foto’s web klaar te maken. Je kan het een voor een doen maar ook een hele rits tegelijk.  Een YouTube tutorial kan je hier bekijken (Engels)

Met onlineprogramma’s kan dit bijvoorbeeld met: http://www.picresize.com/ (video tutorial) of http://webresizer.com/resizer/  Dit is een handig onlineprogramma dat alles kan wat je nodig hebt.

WordPress plug-in

Hier een aantal goede plug-ins die het werk voor je doen.

Specialist inhuren

Dit kan je doen om je foto’s te optimaliseren en anderszins aan te passen.

Zijn je foto’s je hèt visitekaartje van je website, je wilt deze wel verkleinen/ optimaliseren maar op maat dit gedaan hebbende zodat deze er maximaal goed uit komen te zien, dan kan je beter een specialist inhuren die de foto helemaal naar wens kan bewerken.

Dat kan heel goed in Photoshop waar ik zelf mee werk. Dit is bijvoorbeeld handig voor schilderijen op het web (ook deze worden dan door een speciale fotograaf gemaakt), reisfoto’s voor reisbureaus. Fotografen die dit liever niet zelf doen, webshops waarbij het zeker belangrijk is dat de foto’s goed zijn en snel inladen en er is nog wel véél meer te bedenken.

Ben je hierin geïnteresseerd dan is het handig om een kosteloos adviesgesprek te hebben hierover. Je kan hier een adviesgesprek aanvragen of bel 06 51980713.

Ik hoop dat je nu meer inzicht hebt gekregen in hoe je foto’s het beste op je website kan zetten zodat deze snel blijft.

Mijn naam is Sophie Antoinet van Ommeren ofwel gewoon Sophie.
Ik maak websites voor (startende) ondernemers, veelal zzp-er en zit nu 18 jaar in vak website bouwen en de laatste 4 jaar doe ik dat voor mijzelf d.m.v. mijn eigen bedrijf Sophie Websites. Het leukste vind ik om mijn kennis door te kunnen geven en daarmee een website te maken die voor de klant werkt zodat hij of zij hiermee een flitsende start kan maken!

_ves5915-linked-in

 

Ben je geïnteresseerd in ook zo’n flitsende start?

Neem dan contact op met Sophie of bel 06 51980713

Groeten van Sophie

Blog
Previous reading
Hoe zorg je ervoor dat je elke dag onder de aandacht komt en zichtbaar bent?
Next reading
Hoe zorg je voor meer mogelijkheden in je bedrijf?
×

Powered by WhatsApp Chat

×