Ervaring en Ontwikkeling

ervaring en ontwikkeling

Ervaring en Ontwikkeling

Als ondernemer groeit elke dag je ervaring en ontwikkeling. Logisch want elke dag werk je met veel plezier aan je onderneming zodat deze blijft doorgroeien.
En ondanks dat je bedrijf groeit en dat je je klanten goed helpt en toch bevries je soms in je acties. Je staat stil terwijl je vooruit wilt.

Wat houdt je tegen?
Poppetjes op je schouder

De een noemt het poppetjes op je schouder, de ander stemmen in je hoofd. Hoe je het ook noemt, het is irritant. Ondanks al je ervaring en ontwikkeling heb je af en toe last van onzekerheid. Waar komen die twijfelende vragen in je hoofd vandaan?

🙈 “Doe ik wel de juiste dingen?
🙈 Kan ik dat wel?
🙈 Wie ben ik om dat te zeggen/doen?
🙈 Ben ik echt wel de expert die ik claim te zijn?”

Je hebt ineens het idee dat je concurrentie beter is dan jij en je bent bang om door de mand te vallen.

Die twijfels zorgen ervoor dat je bevriest. Omdat je het gevoel hebt niet goed genoeg te zijn, doe je niets. Ook al heb je genoeg ervaring en ontwikkeling toch houd je perfectie je tegen.

bevriesgedrag

Maak korte metten met bevriesgedrag

Je kunt ook bevriezen als de klus te groot lijkt.
Maak dan de taak kleiner.

Door de taak in kleine stukjes te knippen zie je de voortgang van je taak en dat zorgt ervoor dat je in actie komt en blijft.

Je wilt bijvoorbeeld je mail structuren. Het lijkt een behoorlijke klus die je steeds weer voor je uitschuift.
Als je op je takenlijst staat, ‘mail structuren‘ is dat weinig aantrekkelijk en overzichtelijk.

 

Maar stel dat je deze grote taak opknipt:

 • In beeld brengen van klanten waar ik mail van krijg en daar een mapje voor maken (30 minuten)
 • Alle mails van de 1e 10 klanten in mapjes plaatsen (10 minuten)
 • Alle mails van de volgende 10 klanten in mapjes plaatsen. (10 minuten)
 • Alle lidmaatschappen op nieuwsbrieven bekijken. Welke wil je nog behouden?
  Welke kun je uitschrijven (1 uur)
 • Een regel maken dat alle nieuwsbrieven in een apart mapje komen zodat ze niet direct zichtbaar zijn in je mailbox maar dat je ze kunt lezen wanneer je hier tijd voor neemt. (10 minuten)
 • Etc etc. Je snapt het idee?

Dan kun je deze korte klusjes tussendoor doen en afvinken zodat je weet dat je dichter in de buurt van je doel komt. Dat voelt goed en je krijgt dingen voor elkaar.

Rotklusjes voor je uitschuiven

Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent die klusjes vooruitschuift. Of het nu gaat over het opschonen van je e-mail of een andere klus. Het is waarschijnlijk niet leuk of spannend genoeg voor je. Anders had je het allang gedaan.

De klus lijkt te groot of is niet interessant genoeg voor jouw ondernemersgeest en daarom schuif je het vooruit.

Anders kijken helpt

Het helpt om anders naar de klus te kijken. Het is misschien een saaie administratieve klus maar als je mail eenmaal goed is ingericht heb je er veel profijt van. Je kunt er wel een uur per dag winst door halen.

Wat kun je met dit uur doen?

 • Je kunt een potentiële klant bellen en informatie verzamelen voor je content;
 • Je kunt de klant iets verkopen;
 • Je kunt gaan wandelen;
 • Je kunt lunchen met je kinderen.

Bovendien krijg je meer energie omdat je je niet langer ergert als je een e-mail niet kunt vinden of omdat de taak telkens stukjes van je concentratie wegkaapt omdat je weet dat het een klus is waar je nog aan moet beginnen.

Eat that frog

Eat that Frog’ is een boek van Brian Tracy dat je inzicht geeft in jouw productiviteit. Wat gebeurt er met je productiviteit als je deze klusjes wél aanpakt?

Dit principe zegt dat áls je de dag start met een klus waar je tegenop kijkt, dat de beloningshormonen zo goed werken dat je daar de rest van de dag op kunt teren.

Wat nou als je die grote klus opknipt in kleine klusjes en elke dag start met een deel van deze klus. Na een aantal dagen heb je die enorme klus waar je misschien al jaren tegenaan hikt ineens op orde. En dat met een minimale tijdsinvestering.

gratis sparsessie

Hulp vragen

Hulp vragen is iets wat een ondernemer niet graag doet. Je vindt dat je het gewoon zelf moet kunnen. Maar inzien waar je sterke kanten liggen is net zo krachtig als inzien waar je minder goed in bent. Hulp vragen is een teken van sterkte plus ervaring en ontwikkeling. Het heeft niets te maken met zwakte.

Wil je weten hoe ik je kan helpen? Plan dan vandaag nog een gratis sparsessie met mij in. Je zult verbaasd zijn hoe snel wij samen stappen maken met taken waar je nu liever voor wegloopt.

Challenge

Ik vind het leuk om mijzelf regelmatig uit te dagen. Toen ik werd uitgedaagd met een challenge om elke dag 5 kilometer te gaan lopen, nam ik die challenge aan. Ik moest even zoeken naar een structuur om een uur wandelen ook in mijn dagplanning te laten passen.

Alle poppetjes op mijn schouders begonnen te protesteren. “Daar heb je geen tijd voor, je hebt wel wat beters te doen, hoe kan je dat nu combineren?” En nog veel meer onprettige woorden die in mijn hoofd rondgingen.

In eerste instantie had ik de neiging om te luisteren naar deze stemmetjes. Ik vond dat ze gelijk hadden. Tot ik besefte dat dit helemaal niet waar was. Dat het juist heel goed voor mij zou zijn om wat me-time te hebben en tegelijkertijd meer beweging te krijgen nu alle sportmogelijkheden beperkt zijn.

Ik besloot om mijn privédoelen op eenzelfde manier aan te pakken als mijn zakelijke doelen. Wat wil ik bereiken? En ik ging het ‘hoe’ afstemmen op mijn situatie door te zoeken naar een structuur die werkt voor mij.

Ik maakte er mijn ‘Frog’ van en dat zorgt ervoor dat ik de rest van de dag mega productief ben. Want ja, ik wandel nog steeds elke dag omdat dit voor mij heel goed werkt.

challenge
iBoost - ervaring en ontwikkeling

Wat is jouw ervaring en ontwikkeling?

Zo hebben we allemaal onze eigen ervaring en ontwikkelen we op ons eigen tempo.

Ik heb daarom een challenge in het leven geroepen om jou te helpen. Want hoe fijn zou het zijn als het je eindelijk lukt om die ene grote klus van je takenlijstje te donderen?

Het is een Challenge zonder dat je in een funnel terecht komt. Je kunt de challenge zonder inschrijving gewoon volgen via LinkedIn. Op LinkedIn is de iBoost aangemaakt en daar kun je je gewoon bij aansluiten.

Download hier de checklist om je voortgang bij te houden. Dat is gewoon lekker….

Het alternatief

Ben je niet gevoelig voor een creatieve uitdaging?
Ben je te weinig gemotiveerd om dit alleen te doen en heb je iemand nodig die met je meekijkt en denkt?
Iemand die je met de juiste vragen kan motiveren en waar je van kan leren?

Dan is het Let’s do it! structuurtraject perfect voor jou.

Ervaring en ontwikkeling: Wat past er bij jou?

Maak jouw keuze:

Blog
Previous reading
Inkiek week 8
Next reading
Tool van week 8: Klippa
×

Powered by WhatsApp Chat

×